Τύποι παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου

23 Ιανουαρίου, 2023 Βόλτα
posa-idi-paidikwn-kathismatwn-iparxoun-
Η Ομάδα του BabyAll

Πόσοι τύποι καθισμάτων αυτοκινήτου ύπαρχουν;

Υπάρχουν συνολικά τέσσερις τύποι καθισμάτων αυτοκινήτου για τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

 • Η θέση καθίσματος τους παιδιού σας αλλάζει σύμφωνα με την ανάπτυξη του.
 • Δεν είναι συμβατά όλα τα καθίσματα με όλα τα αυτοκίνητα. Πριν προβείτε στην αγορά κάποιου σιγουρευτείτε ότι ταιριάζει με το αυτοκίνητο σας ή συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
 • Φροντίστε το κάθισμα το οποίο θα προμηθευτείτε σε κάθε τοποθέτηση που θα κάνετε, ότι είναι εγκατεστημένο σωστά και χρησιμοποιείται ορθά.

Κάθισμα αυτοκινήτου με φορά προς τα πίσω: 0 – 3 ετών.

Τα καθίσματα με φορά προς τα πίσω είναι τα ιδανικά για το μικρό παιδάκι σας. Έχουν ζώνες ασφαλείας και στην περίπτωση σύγκρουσης βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών και την μείωση της πίεσης στην ευαίσθητη σπονδυλική του στήλη και τον αυχένα του παιδιού.

Τύποι

 • Βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου (Φορά προς τα πίσω) : Αυτά τα καθίσματα χρησιμοποιούνται μόνο σε τοποθέτηση με φορά προς τα πίσω. Είναι τα καθίσματα που θα μπει το νεογένητο μωράκι σας, είναι μικρά σε μέγεθος μεταφέρονται εύκολα εκτός αυτοκινήτου και συνήθως μπορούν να τοποθετηθούν και στον σκελετό του καροτσιού σας. Τα περισσότερα καθίσματα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως μέχρι πριν τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας. Βέβαια υπάρχουν και καθίσματα i-Size τα οποία μπορούν να φτάσουν και μέχρι περίπου τα 2 έτη.
 • Μετατρεπόμενο/Μεταβαλλόμενο κάθισμα: Αυτά τα καθίσματα χρησιμοποιούνται από την γέννηση τοποθετώντας τα με φορά προς τα πίσω, ενώ μπορούν να γυρίσουν και να τοποθετηθούν με φορά προς τα εμπρός αφού το παιδί ξεπεράσει τουλάχιστον τους 9 μήνες σε ηλικία καθώς και τα 76cm σε ύψος ή/και τα 9 kg σωματικού βάρους ή όπως άλλως ορίζει ο κατασκευαστής του εκάστοτε παιδικού καθίσματος. Αυτού του τύπου τα καθίσματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, ενώ επιτρέπουν τα παιδιά να μείνουν με φορά προς τα πίσω για περισσότερο χρονικό διάστημα.
 • Κάθισμα αυτοκινήτου All-in-one: Αυτά τα καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία από την γέννηση και σε φορά είτε προς τα πίσω είτε προς τα μπροστά (όποτε μας το επιτρέπει η ηλικία και η σωματική διάπλαση του παιδιού). Ξεκινούν με χρήση με φορά προς τα πίσω, αργότερα μπορούν να γυρίσουν προς τα εμπρός και έπειτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν Booster για τα μεγαλύτερα σε ηλικία και ύψος παιδιά.

Καθίσματα Αυτοκινήτου με φορά προς τα εμπρός: 1-12 ετών

Τα καθίσματα αυτά έχουν ζώνες ασφαλείας και αυτά τα οποία διαθέτουν isofix έχουν isofix και tether για την συγκράτηση της κίνησης του παιδιού σας  σε μια σύγκρουση.

Τύποι

 • Μετατρεπόμενο/Μεταβαλλόμενο κάθισμα: Καθώς το παιδί έχει μεγαλώσει μπορεί να γυρίσει από την φορά προς τα πίσω σε φορά προς τα εμπρός.
 • Κάθισμα με φορά μόνο προς τα εμπρός: Τα καθίσματα αυτά χρησιμοποιούνται καθώς το παιδί μεγαλώνει από καθίσματα με ζώνες, σε καθίσματα τύπου booster όπου το παιδί μπορεί να δεθεί με την ζώνη του αυτοκινήτου.
 • Κάθισμα αυτοκινήτου All-in-one: Αυτά τα καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία από την γέννηση και σε φορά είτε προς τα πίσω είτε προς τα μπροστά (όποτε μας το επιτρέπει η ηλικία και η σωματική διάπλαση του παιδιού).

Booster κάθισμα: 4-12 ετών

Τα καθίσματα αυτά σηκώνουν ψηλότερα το παιδί με αποτέλεσμα η θέση του να είναι τέτοια ώστε η ζώνη του αυτοκινήτου να εφάπτει τα σωστά και δυνατότερα μέλη του σώματος του.

Τύποι

 • Booster με πλάτη: Αυτά τα καθίσματα ανασηκώνουν το παιδί ώστε να έχει σωστή θέση σύμφωνα με την ζώνη του αυτοκινήτου. Υποστηρίζουν σωστά την πλάτη και τον αυχένα του παιδιού και φροντίζουν για την σωστή θέση της ζώνης (κάτω από τον λαιμό του παιδιού) καθώς έχουν ειδική θέση κάτω από το προσκέφαλο για να περάσει η ζώνη του αυτοκινήτου.
 • Booster χωρίς πλάτη: Τα καθίσματα αυτά έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε το ύψος του παιδιού να είναι κατάλληλο για την ορθή εφαρμογή της ζώνης του αυτοκινήτου. Ενώ δεν παρέχουν υποστήριξη του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης.
 • Κάθισμα με φορά μόνο προς τα εμπρός: Τα καθίσματα αυτά μετατρέπονται σε καθίσματα τύπου boosterόπου το παιδί μπορεί να δεθεί με την ζώνη του αυτοκινήτου.
 • Κάθισμα αυτοκινήτου All-in-one: Αυτά τα καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία από την γέννηση και σε φορά είτε προς τα πίσω είτε προς τα μπροστά (όποτε μας το επιτρέπει η ηλικία και η σωματική διάπλαση του παιδιού)

Συμβουλές:

 • Επιλέξτε το κάθισμα του αυτοκινήτου σύμφωνα με την ηλικία το ύψος ή/και το βάρος του παιδιού σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι το καρεκλάκι αυτοκινήτου που έχετε επιλέξει ταιριάζει στις προδιαγραφές που υποστηρίζει το αυτοκίνητο σας.
 • Πάντοτε να είσαστε σύμφωνοι με τις οδηγίες του κατασκευαστή και στο βάρος/ύψος – ηλικία του παιδιού αλλά και στον τρόπο πρόσδεσης του καθίσματος στο αυτοκίνητο σας.
 • Κρατήστε το παιδί σας σε κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου μέχρι και την ηλικία των 12 ή μέχρι να ξεπεράσει το ύψος των 150cm

Για την εύρεση του κατάλληλου καθίσματος για το παιδί σας μιλήστε με ένα ειδικό σύμβουλο πωλήσεων στο 2463055710 ή στείλτε μας το email σας εδώ.